Het diepe Zuiden en de kasbahs

8 daagse rondreis, vertrek vanuit Marrakech

De reis vangt aan in Marrakech, De Rode Stad, een fraaie en sfeervolle stad met tal van monumenten. U maakt tijdens deze reis kennis met de krachten van de woestijn en haar uiterst vriendelijke bevolking. Een adembenemende ervaring is gegarandeerd!

Marokko telt talloze zeer fraaie kasbahs. Deze lijken veel op middeleeuwse burchten, met dikke muren van leem en steen en zijn vaak strategisch gelegen. De kasbah diende vroeger onder andere als beschermplaats voor de lokale bevolking tegen vijandige indringers.
Zij zijn vaak goed bewaard gebleven en zijn soms moeilijk te bereiken. Vaak komt u er via een steile bergweg . Indrukwekkend zijn de zware poorten en de massieve vierkante hoektorens . Soms zijn ze gedecoreerd met reliëfs en schilderingen, gemaakt door de plaatselijke Berberbevolking. In de weelderig begroeide oases vindt u  duizenden palmen en kunt u van de heerlijkste dadels, vijgen en abrikozen genieten. Het water is hier schaars. De vriendelijke bevolking woont hier in lemen hutten, gehard door de talloze woestijnstormen.

Dag 1: Zaterdag- Amsterdam / Marrakech
Aankomst op de luchthaven van Marrakech. Na alle formaliteiten transfer naar het hotel in Marrakech voor diner en overnachting.

Dag 2: Zondag-  Marrakech
Een hele dag voor de bezichtiging van Marrakech.Na uw ontbijt bezoekt u de De Menara Tuinen, het Bahia Paleis, de graftomben van de Saadier Dynastie en de Koutoubia moskee. U luncht in het restaurant van uw hotel. In de namiddag wordt een bezoek gebracht aan het beroemde Djemaa El Fnaa-plein en de vele omliggende souks. Diner met oriëntaalse show. Overnachting in uw hotel.

Dag 3: Maandag- Marrakech / Ouarzazate / Zagora (375 km)
Na het ontbijt vertrekt u per landrover richting Ouarzazate, dwars door de Hoge Atlas gebergte via de 2260 meter hoge Tizi’n’Tichka pas. U luncht in Ouarzazate en reist vervolgens naar Zagora via het Anti-Atlasgebergte. Vanaf Agzd rijdt u over een piste en komt langs verschillende kasbahs en palmoases  aan de Draa rivier.  Diner en overnachting in het hotel.

Dag 4: Dinsdag- Zagora / Erfoud (250 km)
Na het ontbijt excursie naar Tamegroute, waar u een bezoek brengt aan een beroemde bibliotheek vol met oude boeken, geschriften en documenten daterend uit de 12e eeuw. Daarna bezoekt u de woestijnduinen van Tinfou, en gaat verder naar Erfoud, gedeeltelijk via een piste en gedeeltelijk via een gewone weg U komt langs Tansikht en Nkob met prachtige presaharische landschappen met hier en daar verspreid gelegen berberdorpjes. U stopt voor lunch in Tazzarine, een klein Berberdorpje. In de namiddag hervat u de reis naar Erfoud langs de dorpjes Alnif en Rissani, waar de huidige Alaouïten dynastie is ontstaan. Diner en overnachting in Erfoud.

Dag 5: Woensdag- Erfoud / Tineghir (200 km)
‘s Ochtends vroeg kunt u optioneel deelnemen aan een excursie per landrover naar Merzouga, waar u geniet van een wondermooie zonsopgang boven de door de woestijnwind gevormde zandduinen. Na het ontbijt vertrekt u naar de Tineghir Oase, bekend om zijn indrukwekkende Todghrakloven die een hoogte van ongeveer 250 meter bereiken. U luncht in een restaurant gelegen aan de voet van het ravijn terwijl u geniet van de rustige sfeer, het kabbelen van het water, in de schaduw van de kloof beschermd tegen een brandende zon. Vervolgens reist u terug naar Tineghir voor diner en overnachting . 

Dag 6: Donderdag- Tineghir / Ouarzazate (200 km)
Vertrek naar Boulmane voor een bezoek aan de Dades ravijnen. Via de dramatische landschappen van de Dades vallei en de duizend en een kasbahs gaat u dan verder naar Kelaa El M’Gouna, de rozenstreek vanwaar men weer via een piste naar het dorpje Skoura verder gaat. Onderweg komt men langs de prachtige kasbah van Amerhidel. Lunch onderweg. De weg gaat verder langs de voet van het Atlas gebergte naar Ouarzazate voor diner en overnachting. 

Dag 7: Vrijdag- Ouarzazate / Marrakech (200 km)
In de ochtend een kort bezoek aan Ouarzazate en de kasbah van Taourirt, daarna verder naar het plaatsje Ait Benhaddou. De omgeving heeft een van de meest indrukwekkende landschappen van Marokko en wordt daarom veel gebruikt voor films (zoals Lawrence of Arabia en The Jewel of the Nile). Via een piste gaat u verder naar Telouet en dit is het moeilijkste gedeelte van de reis: men steekt twee rivierbedden over en  beklimmen het Atlas gebergte. De uitzichten zijn overweldigend mooi. Men bezoekt de kasbah van Telouet , de residentie van de vroegere Glaoui familie, een van de meest invloedrijke families van het land. Lunch onderweg. Via de Tich’N’Tichka pas gaat men verder naar Marrakech voor diner en overnachting. Optioneel diner met fantasiashow. 

Dag 8: Zaterdag- Marrakech / Amsterdam
Na het ontbijt vertrekt U naar het vliegveld voor de vlucht naar Amsterdam