marokko steden informatie

Alhoceima

De zeer moderne provinciehoofdstad El Hoceima heeft behalve een vissershaven mooie zandstranden met enkele middenklassenhotels en talrijke kleine hotels. Zo mooi als de stad ligt aan de brede, halvemaanvormige Baie d´El Hoceima, omgeven door steile Rif-bergen, ziet u weinig andere steden aan de Middellandse Zee.
Behalve de visserij en het toerisme is tegenwoordig ook de verwerking van edelkoralen tot sieraden van economisch belang. Een nieuwe beroepsopleiding moet de oude berberse van de edelsmeedkunst weer een nieuwe impuls geven.
In het vissershaventje El Hoceima ziet u de talloze bontgekleurde visserboten waarin met behulp van lichtbakken ’s nachts vis word gevangen.
Wanneer u wilt, kunt u 1 van deze boten huren om een tochtje langs de grillige kust te maken. Het mooiste traject vind u van El Hoceima in westelijke richting voorbij het Spaanse eiland Peñon  de Velez de la Gomera naar Torres de Alcala.
Langs deze treft u aan de voet van het stijlen Bokkoyas-gebergte stille, vanaf het land ontoegankelijke baaien aan, waar u heerlijk kunt zwemmen en duiken.
Wanneer u op tocht ook een visser meeneemt om voor verse zeedieren te zorgen, kan een dergelijke trip een onvergetelijke belevenis worden. Duikers kunnen het overigens in de Middellandse Zee zeer schaars voorkomende rode koraal bewonderen, waaruit berberse sieraden worden vervaardigd.
Het eiland Peñon de Velez de la Gomera, tijdens de 17 de eeuw een berucht Turks piratennest wordt tegenwoordig door de Spanjaarden gebruikt als strafkolonie. Aan de riviermonding van de Oued Bou Frah ligt het pittoreske visserdorp Torres de Alcala. De ruïne van een kasba herinnert aan het historische Badis, de vroegere uitvoerhaven van de stad Fés, die in de 16 de eeuw in Spaanse handen overging.
Uit deze tijd stamt een zeer interessante begraafplaats met grafkamers die in rijen en verdiepingen zijn aangelegd: een wijze van begraven die verder in Marokko niet voorkomt. Het beeldschone witte zandstrand van Kalah Iris ligt 4km ten westen van Torres. Hier is een camping die in de zomer voornamelijk door Spaanse en Marokkaanse toeristen wordt bevolkt.
Vanuit Torres kunt u over het landweggetje S610, voorbij het vervallen dorp Had Rouadi, naar El Hoceima terugkeren. Zo’n 6km voor de stad ziet u een zijweg naar het zwarte zandstrand van Sfiah. Ongeveer 1km voor El Hoceima ligt aan het Plage el-Jamil een camping.

Boek hier uw Vliegreis