marokko steden informatie

Marrakech

Geschiedenis: Deze stad werd in 1062 gesticht door een sultan van de Almoraviden: Youssef ben Tachfin. De stad werd rond 1150 overgenomen door heersers der Almohaden en kwam in 1268 in handen van de Meriniden-dynastie. Al deze dynasties hebben prachtige monumenten achtergelaten.

Te bezichtigen:
De Koutoubia, de vierkante toren van de minaret is 68m hoog en heeft een grondvlak van 13 bij 13m. het is een van de hoofdwerken van de Spaans-Moorse kunst en diende ook als voorbeeld aan de Geralda van Sevilla en de Tour Hassan in Rabat. De drie bollen aan de verticale staaf zijn gemaakt van verguld koper.

Het Djemaa El Fnaa-plein:
Hier kan men genieten van het meest spektaculaire schouwspel van Marokko. ’s-Morgens is het een markt, maar op het eind van de middag verandert het in een enorme openluchtvertoning waar van alles te zien is: Gnaoua-dansers, muzikanten, verhalenvertellers, acrobaten, slangenbezweerders, kwakzalvers, en noem maar op…

De souks:
Liggen verspreid om het Djemaa el Fnaa plein. Het is een wirwar van nauwe straatjes, winkeltjes, verdeeld in diverse wijken met elk hun eigen ambacht: leerlooiers, smeden, pottenbakkers, kruidenverkopers, houtbewerkers en een oneindig gekrioel van mensen.
Het is beslist aan te raden een kopje muntthee te drinken en alle geuren en kleuren en geluiden over zich heen te laten komen op een van de terrassen die om het plein liggen..
De Medersa Ben Youssef en de koubba El-Baroudiyin zijn de enige religieuze monumenten die door niet-moslims betreden mogen worden. Vooral de medersa Ben Youssef heeft prachtige bewerking van muren en plafond en dateert uit de 16e eeuw, en werd gebouwd door een van de sultans van de Saadische dynastie.Voor te bezichtigen in het mooie licht van een namiddag. De koubba El Baroudiyin is overgebleven uit de tijd van de Almoraviden en geldt als een pronkstuk van de 12e eeuwse bouwkunst.
Bab Doukkala is een van de grootste poorten in de stadswallen van Marrakech, vlakbij staat een prachtige fontein.
Via Bab Agnaoua, geflankeerd door twee 16e eeuwse kanonnen, kunt u naar het Dar El Makhzen, het mooie Bahia paleis dat aan het eind van de vorige eeuw werd gebouwd voor de uitverkorene van de grootvizier. Ook het museum Dar Si Said is  een bezienswaardig museum van Marokkaanse kunst
Graftomben van de Saadiers:
De toegang tot het Mausoleum is een smalle gang. In de zaal met vier marmeren zuilen liggen vier kinderen begraven; in de zaal met de twaalf zuilen bevind zich het graf van Mansour. De wanden zijn bedekt met prachtige tegels en snijwerk van cederhout.
Tegen de stadsmuren ligt het befaamde hotel La Mammounia, het is het mooiste en luxueuste 5 sterren hotel van het land en heeft vele groten der aarde geherbergd. O.a. Churchil. Best aardig om hier een lekker kopje thee te drinken in de prachtige tuinen van het hotel.
Verder is ook een excursie naar de Ourika vallei een echte aanrader. U komt langs kleine berber dorpjes, en rijdt langs een kleine rivier die in het Atlas gebergte is ontsprongen. Aan het eind van de rit bevindt zich een leuke herberg: Ramuntcho, waar u bij een kopje koffie heerlijk kunt genieten van de rust en het mooie landschap.
Niet ontbreken mag natuurlijk een bezoek aan de beroemde Majorelle tuinen, die tegenwoordig aan Yves St Laurent toebehoren .

Boek hier uw Vliegreis