marokko steden informatie

Tetouan

Tetouan marokkoTetouan heeft ruim 370.000 duizend inwoners, en ligt in de Jebel, de westelijke uitloper van de Rif, aan de voet van de berg Darsa.
Tussen Ceuta en Tetouan liggen enkele van de mooiste stranden van de Marokkaanse Middellandse-Zeekust . Aan de zandstranden van Cabo-Negro, M’diq (Riekoen) en Restinga – Smir staan zowel Middellandse-, luxehotels, als bungalowparken. Martil heeft ook nog een grote camping waar in de zomer veel Marokkaanse badgasten uit het buitenland kamperen.
De bezienswaardige en uitgestrekte medina van Tetouan draagt nog zichtbaar het stempel van de middeleeuwse Moors-Andalusische architectuur, terwijl het nieuwe stadsdeel, er al bijna Zuid-Europees uitziet.
De oude Romeinse stad Tamuda lag 4 km ten zuiden van het huidige Tetouan, dat in de 14de eeuw door de Miriniden werd gesticht. In 1399 werd de stad, die een toevluchtsoord voor piraten was geworden, door de Spanjaarden verwoest.
Na 1492 werd de stad echter weer opgebouwd door de Moorse en joodse vluchtelingen uit Granada.
De moslims wreekten zich op de christenen door een kapersoorlog te beginnen tegen Spaanse koning Fillips II wat in 1565 aanleiding was om de haven van Tétouan te verwoesten. Deze werd pas in de 17de eeuw door de sultan Moulay Ismael hersteld. Na een overval door Rif-Kabylen op.
In 1859 werd Tetouan door de Spanjaarden bezet. Onder druk van de Engelsen moesten ze weliswaar in 1862 al weer vertrekken, maar ze hadden al wel een eenzijdig handelsverdrag afgedwongen.
Ongeveer een jaar later, in februari 1913, werd Tetouan de hoofdstad van het Spaanse protectoraat in Noord-Marokko. Sinds de onafhankelijkheid (1956) is Tetouan het bestuurscentrum van de gelijknamige provincie.

Boek hier uw Vliegreis